image
image

New Building Works

Radiotherapy music system
The SCF funded a music system for the radiotherapy treatment rooms, this system allows patients to listen to the music of their choice whilst receiving radiotherapy treatment.

Music system 1
music system 2
music system 3

Corridors
As part of the waiting room refurbishment in 2015, the main corridors were also given a fresh coat of paint, different colours were used to identify the radiotherapy and outpatient areas.

corridor 3

corrider 1

corridor 2

corridor 4

Quiet room
The quiet room is a space for patients to relax or to talk to a health professional, the room was redesigned by the staff to be a calm relaxed space with comfortable furniture.
The room was refurbished after the charity received a donation from regular fundraisers Penny Cattaneo and David Shannon.

Chemotherapy waiting room

Chemotherapy waiting room  Chemotherapy waiting room

The chemotherapy waiting room was updated in 2013, the Sussex cancer fund worked directly with the Chemotherapy staff team and patients to design a waiting room that was warm, friendly and inviting. Strong walls colours were used in the room along with brightly coloured furniture.
The design team also introduced board games, magazines and knitting!

Chemotherapy Suite

Chemotherapy  Chemotherapy 

The new unit has 19 comfortable reclining armchairs which are located in small bays to allow for more privacy for patients . However the overall design is open plan enabling nurses to see all the patients all of the time. There is more space and seating for friends and relatives and also an area for patients who do need to lie down. A separate preparation area will allow nurses to prepare and store drugs and medical equipment away from the patients receiving treatment. Previously this was carried out on a small work surface in the patient treatment area which was not ideal.

The new Chemotherapy Unit has it's own waiting room and reception area. Incorporated into the waiting area is a small 'kitchenette' with a hot water urn and fridge facilities. Chemotherapy patients often have to be at the unit for several hours so they are now able to store food and drink items as well as help themselves to hot drinks whilst waiting. Toilet facilities are also close by. The unit has a comfortable 'Information Room' where nurses can sit with patients and their relatives in private to explain about the treatment and what's involved. Finally we have even thought about what we can do to create a relaxing environment with lighting. Nobody wants to sit having treatment in a room with harsh fluorescent lights, so we are installing state of the art huge natural light pictures. These are beautiful pictures that actually emit natural light to create the same effect as daylight.

Display Panels - Visual Therapy Screens
One problem with working in a lack of natural daylight was how to make the environment patient friendly.
These visual projections produce beneficial effects.  Instead of looking at bare walls and ceilings, the patient is visibly calmed by looking at these colourful views of nature.  The imagery helps replace negative thoughts with a sense of well-being and a sense of being well cared for.  Reconnecting with nature reduces stress and anxiety according to research.  

Main reception

With the fast expansion of the Sussex Cancer Centre and its services, the main reception to the department was in desperate need of updating and be able to cope with the many clinics that are run in the centre.  This included ensuring the security and confidentiality of patient medical records a much more friendly and professional image to the main entrance and a nicer working environment for our hardworking staff. 

Patient Lift

Toilets male and female
Completed in October 2006 these new toilet facilities provide a much need improvement for patients and staff alike.

Male changing room

North extension
Expenditure £730,000.00.
The need for more medical and physics staff, Macmillan and research nurses required the Charity to construct a further substantial extension. The existing conference room was in very heavy use by the whole hospital, was too small and did not have modern audiovisual equipment. This extension provided a new conference room and allowed the old room to be converted for office use. A library/small meeting room was also provided in the new build.
Office space for consultants to release a substantial amount of clinic space for clinical purposes as clinic rooms doubled up as consultant offices decreasing the capacity of clinic space.
A new enlarged and improved conference room (library) was built to release the old conference room for much needed additional secretarial space.
Other space improved accommodation for radiotherapy physics, Macmillan team, counselling, research nurses.  This development provided access to a planned further development to be constructed on the roof of the linear accelerator bunkers.

Impression Suite
Expenditure £100,000.00.
The Impression Suite and Mould Room is responsible for the immobilisation of patients undergoing radiotherapy treatment and for providing a highly specialised clinical technical service to the Cancer Centre.
Our primary duty is the manufacture of immobilisation masks for patients with head and neck or brain tumours. For these patients two visits to the mould room are required and we are often the first point of contact for them and their families.
We are also responsible for the manufacture of wax bolus, lead alloy electron cut-outs, lead shielding blocks, lead masks, mouth bites and any other item that may be required for the immobilisation of a patient to aid in the effectiveness of their radiotherapy treatment. For most of these items the patient requires at least one visit to the mould room although we are also often required to see the patient whilst on treatment.
On top of this we do all our own administration and bookings and maintain a thorough QA system of all our equipment throughout the Cancer Centre.

Hek machine
The HEK block cutter is a precision instrument that cuts personalised lead shielding to protect structures during curative radiotherapy.  It was acquired 5 years ago at a cost of around £20,000 and enabled the department to start conformal radiotherapy and join research trials which have improved the treatment of prostate cancer locally and nationally.

Roof Extension
This was the Charity's first major building project. It added an entire first floor to the original single storey building and was used to provide a large secretaries office, library/conference room, staff room, changing rooms, office space and additional clinic rooms.
The extension was officially opened by the late Duchess of Norfolk.

Computerised Planning Room
The dedicated team of Radiotherapy Dosimetrists spend their day working closely with the Sussex Cancer Centres' physicians, radiographers and nurses.
The main part of their job is to produce individual treatment plans for each patient; these plans combine ensuring that the prescribed dose of radiation reaches the intended treatment area, as well as making sure that healthy areas in the body are not exposed to high doses of radiation.
To be able to produce these plans, the Dosimetrists work on highly complex treatment planning computers which use 3 dimensional graphics to help to manipulate the patients CT scans. Combining this anatomical information with the treatment requested by the physician, each patient can have an individualised treatment plan produced.

Planning room
The Duchess of Gloucester formally opened the new entrance, reception area and patients lounge entirely provided by public donations to the Fund. 

Bristol Gate Entrance

On 10th July 1993 demolition work started in Bristol Gate to allow the new entrance to the department to commence.  This included a drive in lay-by to the department to enable ambulances and hospital transport to drop off patients safely without blocking the road up to Accident and Emergency.   What a relief to everyone not to have to trudge through and uphill the old tunnel access.  In addition to this many improvements were made within the Centre including a patient lounge area and reception area.








                    




View Site Map

image
 
image
image
image